UTICAJ NISKIH ZIMSKIH TEMPERATURA NA RODNOST KAJSIJE U HERCEGOVINI

O. Pirija, M. Buljko, Z. Zubac
Rodnost kajsije ovisna je od više faktora, biološke, ekološke i druge prirode.

Sa biološkog stanovišta uticaj niskih zimskih temperatura dok još traje biološki pravi zimski odmor znacajan je zbog toga što pojedine sorte kajsije zahtijevaju duzi period ovoga odmora. U protivnom, u ovih sorta ouceno je da odsustvo niskih temperatura prouzrokuje opadanje cvjetnih pupoljak, što znaci da ova pojava moze direktno uticati na rodnost ovih sorta kajsije.

I sa cisto ekološkog stanovišta niskim temperaturama pripada znacajno mjesto, jer je njihovo dejstvo razlicito u odredenom periodu mirovanja i vegetacije. Dejstvo moze biti štetno, a i korisno. Prvo, radi direktnog i indirektnog štetnog uticaja na citava stabla, a i na pojedine organe kajsije. Drugo, radi odgadanja cvjetanja ranocvjetnih kajsija, a time i izbjegavanja uticaja kasnih proljetnih mrazeva.

Medutim, pojavu nc mozemo izolovano posmatrati od uslova koji vladaju u Hercegovini. Hercegovina kao uzgojno podrucje kajsije lezi u mediteranskom dijelu naše zemlje, ali manjim dijelom prelazi u umjerenokontinentalno podrucje (Konjic). Ipak, i u mediteranskom dijelu razlikujemo odredene lokalitete — mikrorejone — u kojima je kajsija kao poluintenzivna kultura našla svoje mjesto. To su podrucja Mostara, Capljine i Stoca. Kao intenzivnija kultura, na nešto vecim površinama, kajsija se odnedavno pocela gajiti na plantazama Poljoprivrednog kombinata Hercegovina u Mostaru. Zasadi se nalaze u Bijelom Polju, sjeverno od Mostara, i u Hutovu Blatu hod Capljine. Njihova lokacija je potpuno razlicita. Iako se nalaze u dolino Neretve i njene pritoke Krupe, u njima su razliciti klimatski, zemljišni i drugi faktori.

Sorte koje se uzgajaju u Hercegovini razlicitog su porijekla. Neke poticu iz kontinentalnog, a druge iz mediteranskog podrucja. Kolebanje zimskih temperatura, što je karakteristika Hercegovine, razlicito utice na rodnost i prinos kajsije u ovome podrucju. Postoji pretpostavka da niske zimske temperature pozitivno uticu na redovnu rodnost, a narocito kada su u pitanju sorte odredenog porijekla.

Shvatajuci znacaj ove pojave, Kombinat je prikupio i zasadio veci broj sorta kajsije, koje poticu iz raznih krajeva, s razlicitim klimatskim uslovima. Ispitivanje ovog sortimenta vezano je za ispitivanje uticaja temperatura na rodnost i prinos kajsije, odnosmo za izbor sorta koje odgovaraju uslovima Hercegovine i mikrorejona o kojima se naprijed govori.

Pirija, O., Buljko, M. and Zubac, Z. (1968). UTICAJ NISKIH ZIMSKIH TEMPERATURA NA RODNOST KAJSIJE U HERCEGOVINI. Acta Hortic. 11, 475-478
DOI: 10.17660/ActaHortic.1968.11.47
https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1968.11.47

Acta Horticulturae